Finium

Edellisessä blogissa tutustuimme perintö- ja varainjaon suunnittelun haasteisiin, ÄRS-oireisiin ja esittelin, miten perintöjä Suomessa yleensä suunnitellaan.

Toivottavasti sait uusia ajatuksia ja näkökulmia perintösuunnitteluun.

Tässä osassa saat käyttöösi konkreettisia ja käyttökelpoisia vinkkejä omaa perintö- tai varainjaon suunnitteluasi varten.

Liity sähköpostilistalle

Haluaisitko saada rahan arvoisia, varakkaille yrittäjille ja yksityishenkilöille suunnattuja vinkkejä ja neuvoja? Liity nyt listallemme ja ole askeleen verran edellä muita.

Mitä on onnistunut perintösuunnittelu?

Eikö olekin viime osien valossa erikoista, miten paljon palstatilaa verosuunnittelu saa perintösuunnittelusta keskusteltaessa?

Monet tuntuvat kohauttavan olkiaan sille, mitä siirtyneelle varallisuudelle siirron jälkeen käy.

Ehkä he kokevat, ettei heillä ole mahdollisuuksia perinnön antamisen jälkeen vaikuttaa siihen, tuhlataanko perintö saman tien tai syntyykö sen jaosta riitoja.

Luotan, että sinulle pääasia perintösuunnittelussa ei ole se, mitä verottajalle jää käteen. Koska on vielä verotustakin tärkeämpiä asioita.

Voit onnistua perintösuunnittelussa, kun seuraavat kolme kriteeriä täyttyvät:

  1. Määrät, saajat ja aikataulut varmistettu
    – Varat siirtyvät halutun suuruisina halutussa aikataulussa halutuille saajille (verorasitus tottakai minimoiden)

  2. Saajat valmiina
    – Varojen saajat ovat halukkaita ja kykeneviä ottamaan varallisuuden vastaan

  3. Suunnitelman toteutus seurannassa
    Varainjako- / perintösuunnitelman toteutusta seurataan säännöllisesti ja päivitetään tarvittaessa

Perintösuunnittelu ei ole vaikeaa, mutta jotta siinä voi onnistua on syytä ottaa huomioon myös muita asioita kuin verotus. Ja on paikallaan käydä vaikeita, mutta niin tärkeitä keskusteluja rahasta.

Hyvä. Mennään eteenpäin ja katsotaan, kuinka näihin tavoitteisiin päästään.


Kuinka onnistut suunnittelutyössä

Ensimmäinen tavoite vaatii sinulta ajatustyötä sen miettimiseksi, millaista varallisuutta ja kuinka paljon haluat kenellekin antaa.

Tässä vinkkejä ajatustyön tueksi:

Toinen tavoite liittyy enemmän varallisuuden vastaanottajiin ja heidän valmiuksiin käsitellä varallisuutta.

Voit ajatella tätä kohtaa eräänlaisena varmistuksena siitä, että varallisuutesi päätyy osaaviin ja vastuullisiin käsiin.

Kolmannen tavoitteen kannalta on tärkeintä, että suhtaudut varain-/perinnönjakoon pidempänä, jatkuvana prosessina etkä kertaluontoisena suorituksena (tästä tietysti poikkeuksena periminen menehtymisen yhteydessä).

Tällöin on luonnollista, että suunnitelmien toteutumista seurataan ja suunnitelmaa muutetaan elämäntilanteiden muuttuessa.


Kuinka perintösuunnittelu kannattaa aloittaa?

Kun alat suunnittelemaan perintöäsi, suosittelen lämpimästi sitä, ettet yritä tehdä kaikkea kerralla (jos sinulla vain on aikaa).

Sinun ei toisin sanoen tarvitse saman tien miettiä kenelle ja kuinka paljon annat varoja, kuinka valmistat saajat siihen, miten suunnittelet jakokeinot, miten optimoit verot, millaisen testamentin ja muut perintöoikeudelliset asiakirjat teet, mistä hankit asiantuntijat avuksesi ja kuinka alat toteuttamaan suunnitelmaa.

Päänsärky, aikamoinen työ ja isoja kulujahan siitä nimittäin tulee.

Jos et ole lähiaikoina menehtymässä eikä sinulla ole muutoinkaan asian kanssa kiire, voit ottaa ihan rauhassa ja edetä vaiheittain.

Jos sinulla esimerkiksi on lähipiirissäsi omia tai läheisten lapsia, voit aloittaa perintösuunnittelun seuraavasti:

Annettavien varojen summaa arvioidessa kannattaa huomioida saajien ikä-, kypsyys- ja osaamistason ohella heidän elämäntilanteensa.

Voit hyödyntää myös seuraavia ikäkohtaisia suosituksia:

Huom.1: Taulukon suositukset koskevat tilanteita, joissa varat annetaan suoraan saajien hallintaan. Rajoitetusti (= varat tulevat esim. lastenlasten tai kummilapsen vanhempien hallintaan täysi-ikäisyyteen saakka) annettavissa summissa rajat voivat olla luonnollisesti isompia. Yli 25-vuotiaille summat kannattaa miettiä kypsyys- ja osaamistason sekä saajan elämäntilanteen mukaan.

Huom.2: rahalahjoissa verovapaiden lahjojen raja 4999€ / antaja / saaja / kolme vuotta


Hajota ja hallitse toimii myös perintösuunnittelussa

Jos olette saajien kanssa tyytyväisiä ensimmäiseen kierrokseen, voit käynnistää seuraavan kierroksen ja korottaa samalla jaettavia summia.

Ja edelleen jonkun ajan kuluttua miettiä summien korotusta uusien kierrosten yhteydessä.

Suosittelen lämpimästi perintösuunnitteluun kertarysäyksen sijaan tällaista vaiheittaista tapaa, jos se vain on mahdollista.

Voit vaikka aloittaa ihan muutamien eurojen lasten viikkorahoista tai muutamien satojen eurojen aikuisten lahjoista. Ja pikku hiljaa lisätä nollia summien perään.

Tällöin sinulla säilyy hallinta ja on parempi mielenrauha ja varmuus siitä, että annettua perintöä käsitellään vastuullisesti.

Saajat niin lapsista aikuisiin puolestaan pystyvät samalla sopeutumaan yhä kasvaviin summiin. He voivat paitsi vähitellen oppia käsittelemään suurempia varoja niin myös harjoitella uuden varallisuuden vaatimia  oman talouden taitoja.

Myös verosuunnittelu onnistuu paremmin, koska pitkällä aikavälillä sinulla on enemmän keinoja käytössä ja ehdit suunnittelemaan niitä hyvissä ajoin etukäteen.


Miten autamme asiakkaitamme perintösuunnittelussa?

Haluaisitko edetä omassa, vanhempiesi tai sukusi perintösuunnittelussa nopeammin ja miettiä asiat kuntoon hyvissä ajoin? Kuulostaako suunnittelu kaikkine mietittävine asioineen ja keskusteluineen hankalalta ja työläältä? Etkö tiedä, mistä ja kenen kanssa sinun kannattaisi aloittaa suunnittelu?

Perintösuunnittelu voi olla monimutkaista ja sen aloittaminen korkean kynnyksen takana erityisesti silloin, kun suunniteltu perintö on iso ja siihen liittyy useita henkilöitä, yhtiöitä tai monimuotoista varallisuutta. Lapsillesi tai lapsenlapsillesi viikkorahan antaminen voi kuulostaa pieneltä piperrykseltä kun sinun samaan aikaan pitäisi miettiä, kenelle ja miten jaat miljoonia euroja verotehokkaasti tulevien vuosien aikana.

Autamme sinua mielellämme.

Perintösuunnittelun toimintatapamme on seuraava:

Alkuun kartoitamme tilanteesi maksuttomassa kartoitustapaamisessa ja katsomme, miten voimme olla tilanteessasi avuksi.

Jos vaikuttaa siltä, että voimme ja pystymme vakuuttamaan sinut avustamme kartoitustapaamisen jälkeen annettavalla ehdotuksella (yleensä investointi meihin maksaa itsensä takaisin vähintään kaksin-nelinkertaisesti), on aika kääriä hihat.

Yhdessä sinun, nykyisten asiantuntijoidesi ja yhteistyöverkostomme (johon kuuluu Suomen johtavia vero- ja perintöasiantuntijoita) teemme ja tarjoamme sinulle mm.:

  • Kattavan oman taloutesi nykytilan selvityksen sekä perintösuunnitteluun liittyvien tarpeiden ja tavoitteiden kartoituksen (ml. oma yhtiörakenne)

  • Tukea tavoitteiden mietintään ja keskusteluihin saajien kanssa

  • Yhteyksiä Suomen johtaviin laki- ja veroasiantuntijoihin

  • Apua asiantuntijoiden omaan tilanteeseesi perehdyttämiseen sekä heidän kanssaan käytäviin keskusteluihin

  • Verotehokkaan, tavoitteitasi vastaavan, konkreettisen ja toteuttamiskelpoisen varainjako-/perintösuunnitelman eri vaiheineen

  • Vaaditut perintöoikeudelliset ja muut asiakirjat (esim. edunvalvontavaltuutus, hoitotahto, testamentti, huoltotestamentti, hautaustestamentti, digitestamentti, viimeiset ohjeet, viimeiset sanat, kuolinpesän valtakirjat) yhteistyössä valitsemiesi laki- ja veroasiantuntijoiden kanssa

  • Apua (ja tarvittaessa huolenpitoa) suunnitelman toteuttamiseen ja seurantaan

Oletko valmis aloittamaan perintösi suunnittelun?

Samoin kuin sijoittamisessa, myös perintösuunnittelussa paras aika aloittaa oli eilen. Toiseksi paras aika on tänään.

Aloita perintösi suunnittelu varaamalla aika maksuttomaan kartoitustapaamiseen.