Finium

Törmäsin äskettäin oheiseen kommenttiin Facebookissa:

Olen saanut myös muilta lukijoilta kertomuksia vastaavista tilanteista:

Liity sähköpostilistalle

Haluaisitko saada rahan arvoisia, varakkaille yrittäjille ja yksityishenkilöille suunnattuja vinkkejä ja neuvoja? Liity nyt listallemme ja ole askeleen verran edellä muita.

Kaikki ei ole aina sitä, miltä näyttää

Yllä olevista esimerkeistä mieleen ehkä tulee ensireaktiona, että siinäpä on hemmoteltuja nuoria, jotka eivät osaa käsitellä rahaa.

Jotka ei arvosta sitä työtä, mikä omaisuuden hankkimiseen on mennyt.

Ja joille muun maailman pelastaminen tai uhkapelaaminen on tärkeämpää kuin oma tulevaisuuden turva.

Tunnepohjaiset reaktiomme ovat usein vääriä ja hyppäämme asioiden edelle usein vajaiden tietojen perusteella.

Mitä jos asian taustalla on muutakin? Usein on.

Ehkä perinnönsaaja oli hiljaisesti etukäteen sopinut isoäitinsä kanssa toimivansa kuten toimi ja lahjoitti koko summan pois kunnioittaakseen tätä viimeistä tahtoa?
Tai jos hän oli niin järkyttynyt ja poissa tolaltaan, että teki ensimmäisen mieleen juolahtavan teon ja päätti lohduttaa vielä isomman hädän alaisia?
Tai entä jos hän ei vain halunnut olla missään tekemisissä rahojen kanssa?


Huomattava rahasumma voi ÄRSyttää

On tutkittu, että suuren rahasumman saaminen voi saada varsinkin nuoren ja tunne-elämältään kypsymättömän ihmisen helposti pois tolaltaan.

Pahimmillaan nämä tunteet voivat aiheuttaa niin kutsutun ÄRS:n eli Äkillisen Rahan Syndrooman (engl. Sudden Money Syndromen suomennos, lisätietovinkkinä kiinnostuneille kirja Sudden Money – Managing a Financial Windfall).

Seuraavassa esimerkkejä ÄRS:n oireista:

Eristäytyminen

  • Epäluulo tai pelko siitä, mitä muut ihmiset ajattelevat kuullessaan tuloistasi tai varoistasi on vahva tunne. Se voi saada sinut mieluummin jäämään omiin oloihisi.

  • Esimerkiksi ison exitin tehneillä yrittäjillä ja lottovoittajilla eristäytyminen on yleistä ison rahasumman saamisen jälkeen. Moni voi esim. välttää julkisesti kaupassa käyntiä, matkustella tai jopa muuttaa pois saadakseen mielenrauhaa.

Arvottomuus

  • Arvottomuuden ja huijarisyndrooman tunteet ovat yleisiä isoja summia vastaanottavilla. Tällöin voi tuntua siltä, ettet olisi saamasi summan arvoinen.

  • Arvottomuuden tuntemukset johtavat usein huonoihin rahapäätöksiin, koska alitajuisesti rahan antaminen pois tai sen kuluttaminen helpottaa oloa.

Muutosvastarinta

  • Voit alkaa vastustamaan ison rahasumman mukanaan tuomaa muutoksen mahdollisuutta, koska se tarkoittaisi hyppäämistä tuntemattomaan ja tuntematon pelottaa. Tutumpaa ja turvallisempaa on jatkaa samaa kuin mitä tähän asti.

  • Epäterveestä ihmissuhteesta lähteminen, työnteon lopettaminen tai muu iso muutos  voi olla pitkään toivottua. Kun se yhtäkkiä tuleekin mahdolliseksi, saattaa ajatus yllättäen ahdistaa. Moni ei lopulta haluakaan muuttaa elämäänsä.


Pitäisikö rahaa antaessa huomioida muutakin kuin verot?

Palataan ÄRS-oireista takaisin rahan antamiseeen.

Suomessa perintösuunnittelu tai elinaikainen varojenjako noudattaa yleensä suoraviivaista kaavaa:

Edellisen osan esimerkistä ei käynyt ilmi, oliko siinä perintöä suunniteltu tällä tavalla asiantuntijoiden avulla.

Veikkaisin, että oli. Tähän viittaa summien lisäksi mm. se, että perintö oli mietitty verotehokkaaksi hyppäämällä yhden sukupolven yli yhdet perintöverot säästäen.

Lopputulos ei kuitenkaan ollut ainakaan yli hypätyn sukupolven mieleen ja saattoi aiheuttaa kitkaa ja riitoja henkilöiden välille.


Perintöriitojen määrä nousussa

Perintöriitojen määrä on ollut Suomessa kasvussa viime vuosina (ks. esim. S-Pankki Privaten selvitys vuodelta 2023).

Riitojen taustalla on monia tekijöitä, esimerkiksi edellä kuvattuja ÄRS-oireita, epäoikeudenmukaisuutta tai muita antajien ja saajien välisiä asioita.

Me suomalaiset emme ole parhaimmillamme keskusteluissa ja teemme usein ennen kuin kysymme. Harvemmin juttelemme edes omissa perheissämme perintöasioista. Saati siitä, miten perintöasioissa voidaan saada aikaan onnistunut lopputulos muutenkin kuin verotehokkuuden ja rahojen siirtymisen näkökulmasta.


Mitä mieltä olet?

Riittääkö edellä kuvattu tapa perinnön- ja varojenjaon onnistumiseen? Takaako se, että varojen vastaanottaja pärjää saadun summan kanssa ja että repiviä perheriitoja ei pääse syntymään? Onko se ylipäätään mahdollista? Miten itse toimisit tai olet toiminut varallisuuden antajana?

Seuraavassa osassa jaan ajatuksiani siitä, miten voit onnistua verotuksen ohella muillakin tavoilla perinnön- ja varainjaossa.