Kun tein ensimmäisen sijoitukseni, elettiin vuotta 1998.
Muistat ehkä lööppien kuvat, missä porukka odotti osakkeita satojen metrien jonoissa? Väki hurrasi ja kaikki halusivat päästä osallisiksi dotcom-huumasta.
Halusin silloin tietty mukaan ja sijoitin fiksusti säästöni näihin osakkeisiin. Tai siis vain yhteen, Stonesoft-nimiseen firmaan. Se oli silloin suht pieni firma, joka teki tietoturvaa ja jonka kurssin ajattelin nousevan reippaasti. Niin kuin se nousikin.
Kurssien noustessa päätin ostaa yhä vain lisää. Aloin myös selaamaan uusien Audien esitteitä sillä ajatuksella, että kunhan kurssit vielä vähän nousevat, myyn kaikki ja ostan uuden auton vanhan Ford Fiestani tilalle.
Sitten tuli vuosi 2000.
Tyhmä Mikko jatkoi uhkapeliään. Stonesoft alkoi laskemaan ja osakkeet vaihtuivat tiuhaan tahtiin. Ennen osavuosikatsauksia myin tai ostin päivän fiiliksen perusteella ja julkistusten aikaan päivitin Kauppalehden kursseja sekunnin välein kylmä hiki otsalla.
Tappiot kuittasin mahdollisimman nopeasti. Aiemmat tuotot hupenivat viikko viikolta.
Muutaman kuukauden jälkeen Audi-esitteet lensivät roskiin.
Liity sähköpostilistalle
Haluaisitko saada rahan arvoisia, varakkaille yrittäjille ja yksityishenkilöille suunnattuja vinkkejä ja neuvoja? Liity nyt listallemme ja ole askeleen verran edellä muita.
Fiestan ratissa. Ei tullut Audia ei.
Sijoittamisen tasot
Mitä tein väärin?
Vasta vuosia tapahtumien jälkeen ymmärsin, että miten moni muukin aloittava sijoittaja suhtautuu sijoittamiseen.
Uhkapelinä.
Sijoittamisen ykköstasolla olevat kompastuvat usein jo siinä, kun he miettivät mikä on tuottoisin osake ostaa. Vähän varovaisemmat valitsevat muutaman perinteisen, turvalliselta tuntuvan suomalaisen osakkeen salkkuunsa, koska ajattelevat olevansa siten suojassa. Kaikki ykköstasolla loppujen lopuksi miettivät, mille ruletin numerolle rahansa laittaisivat.
Kakkostasolla oleva sijoittaja ottaa yleensä jo huomioon hajautuksen ja hänellä on sijoitussuunnitelma. Odotukset tuotoista ja riskeistä ovat realistisempia. Kokenut osakesijoittaja odottaa sijoitukselleen keskimäärin n. 7-15% vuosituottoa, samalla kun merivettä takapuolellaan jo testannut enkelisijoittaja uskoo vain yhden-kolmen tekemästään 20:stä sijoituksesta tekevän kaikki voitot.
Taitavimmat sijoittajat operoivat kolmostasolla.
Näille sijoittajille on tyypillistä, että he noudattavat samoja periaatteita kuin kakkostasolla, mutta lisäävät siihen vielä muutaman sijoittamisen vipuvoiman mukaan. Näin he voivat nostaa tuottojaan merkittävästi kakkostason tuotto-odotuksista.
Vipuvoima 1: Sisäpiiritiedon hyväksikäyttö
Ei, sisäpiiritiedon hyväksikäytöllä en tarkoita sitä, että kolmostason sijoittajat tekevät vilunkia.
Sisäpiiritiedon hyväksikäyttö on nimittäin useimmiten täysin sallittua.
Anna kun selitän.
Sisäpiiritieto tarkoittaa “täsmällistä ja julkistamatonta tietoa, joka liittyy suoraan tai välillisesti liikkeeseenlaskijaan ja jolla, jos se julkistettaisiin, todennäköisesti olisi huomattava vaikutus arvopaperin hintaan” ja sen hyödyntäminen on arvopaperimarkkinalaissa ja markkinoiden väärinkäyttöasetuksessa (MAR) kiellettyä.
Huomaathan, että sisäpiiritiedon hyödyntämiskielto koskee siis vain niitä tilanteita, joilla on vaikutus arvopaperin (= esim. julkisesti noteerattu osake, joukkovelkakirja tai rahasto-osuus) hintaan. Muille omaisuuslajeille kielto ei päde.
Sisäpiiritietoa voit siis hyödyntää kaikkialla muualla paitsi arvopaperimarkkinoilla.
Seuraavassa kolme tosielämän esimerkkiä sisäpiiritiedon hyödyntämisestä:
Ehkä mietit, onko sisäpiiritiedon käyttö eettistä? En tiedä. Ehkä on, ehkä ei? Voisiko maljakko jäädä myymättä ja mennä roskiin ilman sinua? Menisikö lupaava yritys konkurssiin ilman rahoitustasi ja kaikki häviäisivät? Jokainen tekee omat valintansa, mutta eri näkökulmia on aina syytä pohtia ja tehdä vasta sen jälkeen päätökset.
KOKEILE KÄYTÄNNÖSSÄ:
Asuntomarkkinoilla on juuri nyt hyvät ostajan markkinat.
Jos sinulla on joutilasta käteistä esim. 50-150t€ odottamassa pitkäaikaista sijoituskohdetta ja asuntosijoittaminen kiinnostaa, käy katsomassa hyväksi tietämäsi alueen yksiöiden ja kaksioiden tarjonta etuovi.comista.
Jos löydät hyvältä sijainnilta suht hyväkuntoisen asunnon (tai olet valmis remontoimaan huonokuntoisempaa) kohtuu hintaan, kokeile tehdä tarjous -15..-20% alle myyntihinnan ja katso mitä tapahtuu.
Huom: asuntosijoittamiseen ei tule lähteä suin päin vaan laskelmat ja kotiläksyt kannattaa aina tehdä ensin ja valita tarvittaessa sopivat kumppanit avuksi. Ensitutustumisena lajiin voi toimia esim. kirja Osta, vuokraa, vaurastu tai voit kysyä myös meiltä asiaa.
Vipuvoima 2: Kustannusten leikkaaminen
Warren Buffettilla on sijoittamisessa kaksi sääntöä:
Sääntö 1: Älä koskaan menetä rahaa
Sääntö 2: Älä koskaan unohda sääntöä 1
Sijoittaessa tulosta voi tehdä samalla kuin yrityksessä. Joko a) tuottoja kasvattamalla tai b) kustannuksia karsimalla. Mielellään molempia samaan aikaan. Ja pitkä aika vielä moninkertaistaa vaikutuksen.
Siinä missä halvalla ostaminen vaatii usein sisäpiiritietoa tai hyvin onnistunutta ajoitusta, on kustannusten leikkaaminen helpompaa.
Seuraavassa esimerkkejä siitä, miten oman kokemukseni mukaan voit kustannuksia leikkaamalla kasvattaa merkittävästi sijoitustesi tuottoja.
KOKEILE KÄYTÄNNÖSSÄ:
Rahastotuotteet ovat kuin sähköä. Melko sama keneltä sitä ostaa kunhan se on riittävän hyvää ja mahdollisimman halpaa*.
Tiesitkö, että jos saat laskettua rahastojesi tai varainhoitosi kuluja yhdellä prosentilla/v, saat jopa 34% enemmän tuottoa 20v aikana?
Voit testata eri suuruisten kustannusten vaikutuksia oman salkkusi tuottoihin alta ladattavissa olevalla laskurillamme
* Kyllä – olen samaa mieltä, että rahastotuotteiden sisällöissä, hallintatavoissa ja rahastojen hoitajissa on isoja eroja. Kommentillani tarkoitan rahastoja, joiden sijoituskohteet ovat suurin piirtein samoja. Samoihin kohteisiin sijoittavien rahastojen kulut voivat vaihdella niinkin isolla välillä kuin ~0.1…3%/v. Pienilläkin prosenteilla on merkitystä.
Avaa varainhoidon kustannuslaskuri
Haluatko tietää, kuinka paljon varainhoitosi kustannukset maksavat? Syötä yhteystietosi ja klikkaa alla olevaa nappia saadaksesi linkin laskuriin. Samalla liityt Finiumin uutiskirjeen tilaajaksi.
Vipuvoima 3: Oman työn hyödyntäminen
Moni sijoitus tuottaa paljon paremmin, jos sen eteen on valmis tekemään työtä. Ja vastaavasti, jos jätät työn tekemättä tai ulkoistat varallisuutesi hoidon kalliille asiantuntijoille, voivat tuotot jäädä saamatta ja kulut syödä ison osan tuotoista.
Moni kolmostason sijoittaja on oman alansa kokenut asiantuntija jonka avusta ja neuvoista moni maksaisi isoja summia.
Seuraavassa esimerkkejä tavoista, joilla tuntemani kolmostason sijoittajat hyödyntävät omaa työtään sijoitustuottojen kasvattamiseksi:
KOKEILE KÄYTÄNNÖSSÄ:
Mieti, mistä kaikesta maksat tällä hetkellä omaisuutesi hoitoon liittyen.
Onko sinulla esim. pankissa, varainhoitoyhtiössä tai muussa palveluyhtiössä (metsäpalvelut, kiinteistövälittäjät jne.) omaisuuttasi tai siihen liittyviä transaktioita hoidettavana?
Onko joku näistä palveluista sellainen, jonka tekeminen kiinnostaa sinua itseäsi?
Tai sellainen, jonka voisit tehdä jopa paremmin ja jossa voisit lisätä tuottoja tai säästää kuluissa merkittäviä summia?
Voisitko jopa kokeilla hoitaa homman itse seuraavan tilaisuuden tullen?
Kiitos pitkän tekstin loppuun asti lukemisesta. Toivottavasti sait uusia ajatuksia sijoitustesi tuottojen nostamiseen. Ehkä myös kokeilit näitä keinoja käytännössä.
Oletko samaa tai eri mieltä edellä olevista vipuvoimista? Mitä sijoitusmokia olet itse tehnyt nuorempana? Mikä on sinun salainen aseesi sijoittamisessa?