Finium

“Meillä varainhoito ei ole itsepalvelu. Kasvatamme varallisuuttasi aktiivisesti ja vastuullisesti. Sinulle räätälöityä varainhoitoa ja palvelua. Menestykseesi tähtäävää varainhoitopalvelua. Autamme sinua löytämään juuri sinun tarpeisiisi sopivat ratkaisut.”

Sijoittamisen maailmassa fiinin nimiset yksityispankit ja varainhoitotalot lupaavat huolettomuutta, yksilöllisyyttä, vaurautta ja kasvua.

Kertomatta niiden hintaa.

Liian usein käy nimittäin niin, että sijoittajan tuottojen suurin este löytyy salkun kustannuksista – kuluista, jotka hyödyttävät aina enemmän varainhoitajaa kuin sijoittajaa.

Näin kävi myös yhdelle asiakkaistamme, jonka sijoitussalkku oli hyvämaineisen, pörssilistatun suomalaisen varainhoitotalon hoivassa.

Päällisin puolin kaikki näytti olevan kunnossa: laajasti hajautettu, osin vakuutuskuoreen sijoitettu, monipuolinen ja tyylikkäästi asiakkaan riskiprofiilin mukaan rakennettu rahastosalkku vaikutelmalla siitä, että varallisuutta kasvatetaan asiakkaan etu edellä.

Syvempi tarkastelu paljasti kuitenkin ruman totuuden: salkku oli täynnä varainhoitajan omia tuotteita, joissa oli massiiviset kulut. Eikä kalliin sijoitusvakuutuksenkaan hyötyjä oltu juuri otettu käyttöön.

Mitä sitten tapahtui?

Luehan eteenpäin niin kerron, kuinka saimme kasvatettua asiakkaan tuottoja 56%.

 

Avaa varainhoidon kustannuslaskuri

Haluatko tietää, kuinka paljon varainhoitosi kustannukset maksavat? Syötä yhteystietosi ja klikkaa alla olevaa nappia saadaksesi linkin laskuriin. Samalla liityt Finiumin uutiskirjeen tilaajaksi.


Lähtötilanne

Asiakkaan varainhoidossa ollut salkku koostui yhdeksästä eri rahastosta ja se oli asianmukaisesti suunniteltu asiakkaan riskiprofiilin ja tavoitteiden mukaan.

Salkun todellinen sisältö varainhoito- ja tuotekustannuksineen on kuvattu seuraavassa (tuotenimet piilotettu asiakkaan ja varainhoitoyhtiön tunnistamisen estämiseksi): 

Vaikka salkun hajautus oli sinällään kattava, olivat sen yhteenlasketut hoitokulut (varainhoitopalkkio, sijoitusvakuutuksen kustannukset sekä rahastojen hallinnointikustannukset) hulppeat 3% vuodessa.

Salkun sisällä olevien rahastojen hallinnointikustannukset olivat keskimäärin 2.18%/v, mikä on merkittävästi raskaampi taso kuin markkinoilla keskimäärin (pidän itse yli 0.5%/v -kuluisia rahastoja kalliina).

Tällaisissa kuluissa ei sinällään ole mitään ihmeellistä, vaan ne ovat jopa tyypillisiä ja luonnollisesti varainhoitoyhtiön tapa saada myyntiä ja liiketoimintaa.

Yhtiöiden tavoite on tehdä mahdollisimman paljon voittoa ja myydä tuotteitaan asiakkailleen. Sijoitustuotteiden ja -palvelujen lainsäädännönkin näkökulmasta riittää, että rahastot ovat asiakkaalle sopivia – niiden ei tarvitse olla kustannustehokkaita.

Oli sanomattakin selvää, että 3% kuluilla oli iso vaikutus asiakkaan tuotto-odotuksiin.

Varainhoidon kustannuslaskuri

Nykyisellä rakenteella salkun tuotto-odotus 15v päästä olisi ollut 960 938 euroa.

Varainhoitopalkkioita asiakas olisi 15v aikana maksanut suolaiset –348 050 euroa.

Koska kulut olisivat haukanneet salkusta näin ison osuuden, olisi asiakkaalta lisäksi jäänyt saamatta potentiaalisia tuottoja -208 479 euroa palkkiokustannusten suuruuden ja korkoa korolle- ilmiön vajaaksi jäämisen vuoksi.

Toisin sanoen: varainhoidossa olleen salkun voittaja oli varainhoitotalo, ei asiakas.


Salkku kuntoon: Lisää tuottoja kulut minimoimalla

Tutkittuamme asiakkaan salkun perinpohjaisesti suosittelimme* sen radikaalia uudelleenjärjestelyä. Suosittelemamme salkku keskittyi ainoastaan kustannustehokkaisiin ETF-indeksirahastoihin, jotka kartoitettiin identtiselle riskiprofiilille ja sijoitusajalle aiemman salkun kanssa.

Eli toisin sanoen lopulliset sijoituskohteet rahastojen takana pysyivät hyvin samankaltaisina ja -suhtaisina kuin mitä lähtötilanteessa.

Näiden muutosten myötä salkun keskimääräiset vuosikustannukset saatiin karsittua yhteensä tasolle 0.1%/v, mikä oli valtava parannus aiempaan 3%/v tasoon.

Salkun uudeksi sisällöksi muodostui seuraava:

Miten muutos vaikutti tuottoihin?

Salkun ennuste 15 vuoden tuotoista oli 1 494 864 euroa 14 667 euron palkkioilla.

533 926 euroa tai +56% enemmän kuin mitä lähtötilanteen salkku olisi tuottanut!

Ja mikä tärkeintä: matalien kulujen vuoksi asiakkaalla on sijoitusajan päättyessä paljon suurempi mahdollisuus hyödyntää korkoa korolle -ilmiötä siitä eteenpäin.

Varainhoidon kustannuslaskuri

*Palvelutarjontaamme ei kuulu sijoituspalvelulain mukainen, yksittäisiin rahoitusvälineisiin liittyvä ja toimilupaa edellyttävä sijoitusneuvonta, sijoituspalveluiden tarjoaminen tai sijoitustoiminnan harjoittaminen. Emme siis esimerkiksi hallinnoi asiakkaidemme rahoitusvälineitä, käy kauppaa sijoitustuotteilla, suosittele ostamaan niitä tai saa niiden suosittelusta palkkioita.


Kuka hyötyy sijoituksistasi eniten?

Tämän artikkelin tarkoituksena ei ole esittää Robin Hoodia, joka ottaa isoilta ahneilta varainhoitajilta ja antaa takaisin köyhille sijoittajille.

Vaan osoittaa, mikä merkitys kuluilla on sijoittamisessa.

Jos oma salkkusi on täynnä varainhoitajan tai yksityispankin kalliita tuotteita, niiden korkeat kulut hyödyttävät vain ja ainoastaan varainhoitajaasi. Joten ole tarkkana, mistä maksat.

Sinulle ja tuotoillesi korkeat kulut ovat perässä vedettävä kivireki.

Muista myös, että aika harva varainhoitaja voittaa pitkällä aikavälillä markkinan. Ja että markkinoiden keskimääräisen tuoton saadaksesi sinun ei tarvitse maksaa itseäsi kipeäksi ja samalla jäädä markkinatuotoista raskaasti jälkeen.

Onko sinulla kokemuksia oman salkkusi tuottojen merkittävästä parantamisesta Oletko onnistunut siinä ilman isoja riskejä? Jos kyllä, miten teit sen?

Liity sähköpostilistalle

Haluaisitko saada rahan arvoisia, varakkaille yrittäjille ja yksityishenkilöille suunnattuja vinkkejä ja neuvoja? Liity nyt listallemme ja ole askeleen verran edellä muita.