
Oletko läheistesi kanssa varautunut isoihin oman elämän shokkeihin ja häiriöihin kuten avioeroon, sairastumiseen, työkyvyttömyyteen tai kuolemaan?
Näitä asioita kannattaa alkaa miettimään viimeistään silloin kun ikää on yli viisikymmentä ja oman kehon takuu alkaa raukeamaan. Mielellään jo tätä nuorempana jos läheisesi ovat sinusta riippuvaisia.
Tämä artikkeli esittelee oman talouden 10 tärkeintä varautumisasiakirjaa, joiden avulla sinä ja läheisesi voitte lieventää häiriöiden ja shokkien aiheuttamia vaikutuksia.
Jos aihe kiinnostaa, luehan eteenpäin.
Liity sähköpostilistalle
Haluaisitko saada rahan arvoisia, varakkaille yrittäjille ja yksityishenkilöille suunnattuja vinkkejä ja neuvoja? Liity nyt listallemme ja ole askeleen verran edellä muita.
1. Testamentti
Mikä: Testamentti on juridinen asiakirja, jolla voit määrätä omaisuutesi jaosta kuolemasi jälkeen. Ilman testamenttia omaisuus periytyisi perintökaaren mukaan.
Mihin tilanteisiin soveltuu: Testamentti on syytä tehdä silloin, jos haluat poiketa perintökaaresta eli jos esimerkiksi haluat määritellä kuka perijöistä saa mitäkin omaisuutta, jos perintöosuuksia ei haluta jakaa tasan tai jos perittävä omaisuus on hankalasti likvidoitavaa (esim. perheyrityksen osakkeet tai kiinteistöt).
Mistä voit hankkia: Testamentti kannattaa aina laatia osaavan, testamentteihin ja perittäviin omaisuuseriin perehtyneen lakimiehen avustuksella sen muotovaatimusten vuoksi.
Esimerkki asiakirjasta: Ks. esim. perusmuotoiset YLEn testamenttiesimerkit

2. Edunvalvontavaltuutus
Mikä: Edunvalvontavaltuutus (tunnetaan myös edunvalvontavaltakirjana) on asiakirja, jolla voit ennakolta nimetä henkilön hoitamaan asioitasi, jos et itse siihen kykene.
Mihin tilanteisiin soveltuu: Tarpeellinen varautuessasi mahdollisiin toimintakyvyttömyystilanteisii
Mistä voit hankkia: Edunvalvontavaltuutus kannattaa aina laatia osaavan, edunvalvontaan ja käsiteltäviin omaisuuseriisi perehtyneen lakimiehen avustuksella sen juridisten muotovaatimusten vuoksi.
Esimerkki asiakirjasta: Ks. esim. DVV:n ohje edunvalvontavaltuutuksen sisällöstä

3. Avioehto
Mikä: Avioehto(-sopimus) on aviopuolisoiden kesken sovittu sopimus, jolla säädellään tarkemmin omaisuuden avio-oikeuden alaisuutta ja jakoa eron sekä kuoleman varalta.
Mihin tilanteisiin soveltuu: Suositeltava erityisesti silloin, jos puolisoilla on merkittäviä omaisuuseroja tai yritystoimintaa. Avioehdossa voidaan tarkemmin sopia esim. siitä, mitkä omaisuuserät ovat avio-oikeuden ulkopuolella ja miten avioero- sekä kuolemantapaustilanteissa menetellään yhteisen omaisuuden osalta. Avioehtoa voidaan täydentää osituksen esisopimuksella ja/tai avioliiton aikaisella elatussopimuksella.
Mistä voit hankkia: Avioehdo kannattaa aina laatia osaavan, avioehtoihin ja käsiteltäviin omaisuuseriin perehtyneen lakimiehen avustuksella sen juridisten muotovaatimusten vuoksi.
Esimerkki asiakirjasta: ProAgrian esimerkki avioehtosopimuksesta

4. Hoitotahto
Mikä: Hoitotahto (hoitotestamentti) on asiakirja, jossa voit ilmaista toiveesi terveydellisen hoidon ja hoitotoimenpiteiden suhteen elämäsi loppuvaiheissa.
Mihin tilanteisiin soveltuu: Hyödyllinen, kun haluat varmistaa, että sinua hoidetaan omien arvojesi ja toivomustesi mukaisesti myös silloin, kun et itse voi ilmaista tahtoasi.
Mistä voit hankkia: Suosittelemme laatimaan hoitotahdon aiheeseen perehtyneen lakimiehen tai terveydenhuollon asiantuntijan avustuksella. Voit tarvittaessa myös itse laatia dokumentin.
Esimerkki asiakirjasta: Terveyskirjaston esimerkki hoitotahdosta

5. Hoivatahto
Mikä: Hoivatahto (elämänlaatutestamentti) on asiakirja, jossa voit määritellä tarkemmin esimerkiksi asumiseen ja pitkäaikaiseen hoivaan liittyvät toiveesi.
Mihin tilanteisiin soveltuu: Hoivatahto on erityisen tärkeä pitkäaikaishoitoa tarvitseville, muistisairauksien riskiryhmässä oleville tai niiden ensimmäisistä oireista kärsiville sekä iäkkäille henkilöille.
Mistä voit hankkia: Voit laatia ja täyttää hoivatahdon itse esim. netissä Suomen Muistiasiantuntijoiden elämänlaatutestamentin täyttölomakkeen avulla
Esimerkki asiakirjasta: Suomen Muistiasiantuntijoiden elämänlaatutestamentin valmis esimerkki.

6. Digitahto
Mikä: Digitahto (digitestamentti) on asiakirja, jossa määritellään, miten digitaalisia omaisuuseriäsi, tilejäsi ja tunnuksiasi tulee käsitellä toimintakyvyttömyytesi ja/tai kuolemasi jälkeen.
Mihin tilanteisiin soveltuu: Hyödyllinen silloin, jos sinulla on digitaalisia omaisuuseriä (kryptovaluutat, pelisivustot, kirjat, äänitteet ym.) tai tärkeitä verkkopalvelutilejä ja silloin, kun haluat helpottaa läheisille hallittavaksi annettavien tai perittävien digipalveluiden hallintaa ja sulkemista.
Mistä voit hankkia: Voit laatia ja täyttää digitahdon itse esim. netissä olevien palvelujen avulla. Suosittelemme vahvasti eri palveluiden ja tilien salasanojen hallintaohjelmaa, jonka pääsalasanan voit jakaa perillisille yhtenä digitahdon osana.
Esimerkki asiakirjasta: Ks. esim. HOK-Elannon lakipalveluiden digitestamenttipohja

7. Hautaustahto
Mikä: Hautaustahto on ilmoitus siitä, miten henkilö toivoo hautajaisjärjestelyjensä toteutuvan. Hautaustestamentti taas on määrämuotoinen, Suomen Hautaustoimistojen Liiton dokumentti, jonka avulla testamentin tekijä voi määrätä hautajaistensa järjestelyt.
Mihin tilanteisiin soveltuu: Jokaiselle, joka haluaa varmistaa, että heidän hautajaistensa järjestelyt tehdään heidän toiveidensa mukaisesti. Hautaustahtoa voi täydentää erillisellä, yksityiskohtaisemmalla hautaussuunnitelmalla.
Mistä voit hankkia: Määrämuotoinen hautaustestamentti tehdään aina Suomen Hautaustoimistojen Liittoon kuuluvassa hautaustoimistossa. Vapaamuotoisemman hautaustahdon voi laatia itse.
Esimerkki asiakirjasta: Hautaustoimistojen Liiton esimerkki hautausjärjestelyistä

8. Huoltajuustahto
Mikä: Huoltajuustahdon (huolto- tai huoltajuustestamentti) avulla huoltajat voivat ilmaista tahtonsa alaikäisen lapsen tai lasten huoltajuudesta ja sen järjestämisestä mikäli lapsen huoltaja menehtyy.
Mihin tilanteisiin soveltuu: Huoltajuustahto kannattaa laatia molempien huoltajien samanaikaisen toimintakyvyttömyyden ja menehtymisen varalta, yksinhuoltajavanhempana tai mikäli kokee, että toisen vanhemman huoltajuuskyvyissä on vakavia puutteita.
Mistä voit hankkia: Suosittelemme laatimaan huoltajuustahdon aiheeseen perehtyneen lakimiehen tai sosiaalitoimen asiantuntijan avustuksella. Voit vaihtoehtoisesti myös itse laatia dokumentin.
Esimerkki asiakirjasta: Sopimusmallit.comin esimerkki huoltajuustestamentista

9. Viimeiset oman talouden ohjeet
Mikä: Viimeiset oman talouden ohjeet (letter of last instructions) on dokumentti, jossa annetaan yksityiskohtaiset ohjeet omaisuuden hallinnasta ja taloudellisista velvoitteista oman toimintakyvyttömyyden tai menehtymisen varalta.
Mihin tilanteisiin soveltuu: Kaikille, jotka haluavat helpottaa läheistensä oman talouden työtä ja perunkirjoitusta kuoleman jälkeen. Esimerkiksi jos puolisosi tai lapsesi eivät ole aiemmin hoitaneet talousasioita, voit etukäteen laatia heille kattavat ohjeet siitä, miten henki- ja työkyvyttömyysvakuutuksesi korvauksia sekä sosiaalitukia haetaan, miten työnantajaasi ollaan yhteydessä palkka-asioissa, miten laskuja maksetaan, mitä varallisuus- ja velkaeriä sinulla on ja miten niitä hoidetaan/myydään ollessasi itse siihen kykenemätön. Voit listata mukaan myös tärkeät yhteyshenkilöt talousasioidesi hoidossa.
Mistä voit hankkia: Suosittelemme laatimaan viimeiset oman talouden ohjeet aiheeseen perehtyneen lakimiehen tai Finiumin asiantuntijan avustuksella. Voit vaihtoehtoisesti myös itse laatia dokumentin.
Esimerkki asiakirjasta: Pinnacle Financial Partnersin englanninkielinen esimerkki

10. Viimeiset oman yrityksen ohjeet
Mikä: Viimeiset oman yrityksen ohjeet (jatkuvuus- ja palautumissuunnitelma) on dokumentti, jossa annetaan yksityiskohtaiset ohjeet yrityksen jatkolle yrittäjän/omistajan toimintakyvyttömyyden tai menehtymisen varalta.
Mihin tilanteisiin soveltuu: Yrittäjille, sijoitusyhtiöiden omistajille ja heidän läheisilleen kokonaisvarautumisen osana. Dokumentin avulla voit sujuvoittaa yrityksen toiminnan jatkuvuutta tai helpottaa sen realisoimista tilanteessa, jossa aikaisempi vetäjä ei itse siihen enää pysty.
Mistä voit hankkia: Suosittelemme laatimaan viimeiset oman yrityksen ohjeet aiheeseen ja yritysoikeuteen perehtyneen lakimiehen tai asiantuntijan avustuksella. Voit vaihtoehtoisesti myös itse laatia dokumentin.
Esimerkki asiakirjasta: LähiTapiolan yrityksen jatkuvuussuunnitelman pohja

Lopuksi
Maatalon isäntä etsi uutta renkiä ja haastatteli useita ehdokkaita.
“Nukun yöni hyvin”, vastasi yksi heistä vahvuuksista kysyttäessä.
Vaikka vastaus oli erikoinen, päätti isäntä palkata hänet.
Muutamaa viikkoa myöhemmin isäntä heräsi keskellä yötä
ja huomasi voimakkaan myrskyn riehuvan ulkona.
Hän meni tarkistamaan, että kaikki oli kunnossa ja huomasi
samalla rengin vain nukkuvan huoneessaan.
Isäntä huolestui ja tarkisti tilan:
✓ Hevoset olivat tallissa hyvin kiinnitettyinä
✓ Lehmät olivat navetassa suojassa
✓ Työkalut ja laitteet oli säilytetty asianmukaisesti
✓ Ovet ja ikkunat oli suljettu ja lukittu
Isäntä ymmärsi, että renki oli tehnyt työnsä huolellisesti
ja valmistautunut mahdollisiin myrskyihin etukäteen.
Siksi renki pystyi nukkumaan yönsä rauhallisesti myrskyn aikana.
Tarinan opetus on, että ennakointi ja varautuminen takaavat mielenrauhan.
Haluatko sinä ja läheisesi kriisin tullen nukkua yösi rauhassa vai juoksennella keskellä yötä lumimyrskyssä?
Kaikkiin tilanteisiin ei ikinä voi varautua eikä se ole oman ajankäytön kannalta järkevääkään. On kuitenkin viisautta varautua niihin tilanteisiin, jotka ovat omassa elämässä todennäköisimpiä ja joilla on isoimmat vaikutukset itselle ja läheisille.
Tässä artikkelissa on esitelty 10 eri asiakirjaa, joiden avulla voit varautua tyypillisimpiin elämäntilanteisiin.
Listassa kolme ensimmäistä ovat ns. kolme kovaa asiakirjaa, joita jokaisen vaurastuneen on syytä laittaa kuntoon. Loput ovat harvinaisempia, mutta hyvin käyttökelpoisia nekin. Ja riippuen tilanteestasi, ne myös voivat olla elintärkeitä.
Oletko varautunut oman elämäsi kriisi- ja häiriötilanteisiin? Mitä asiakirjoja olet tehnyt? Miksi tai miksi et? Oliko joku edellisistä asiakirjatyypeistä sinulle uusi?
Jos kaipaat sopivaa asiantuntijaa tai apua edellisten asiakirjojen laatimiseen, autamme mielellämme. Verkostoomme kuuluu useita eri alueiden asiantuntijajuristeja ja laadimme myös itse edellisen listan ei-juridisia asiakirjoja.
Liity sähköpostilistalle
Haluaisitko saada rahan arvoisia, varakkaille yrittäjille ja yksityishenkilöille suunnattuja vinkkejä ja neuvoja? Liity nyt listallemme ja ole askeleen verran edellä muita.