
Juhani, 62-vuotias yrittäjä, oli tehnyt vuosikymmenten ajan töitä rakentaakseen vaurautta ja turvaa perheelleen. Hänen lapset olivat jo kasvaneet aikuisiksi ja Juhani halusi auttaa heitä saavuttamaan unelmiaan. Kun hänen vanhin tyttärensä kertoi haaveestaan perustaa oma yritys oli Juhani ylpeä. Mutta myös huolissaan. Pankkilainojen korkeat korot ja tiukat ehdot olivat esteenä kunnianhimoisille suunnitelmille. Hän halusi auttaa ja kannustaa tytärtään, mutta samalla kohdella tasapuolisesti lapsiaan ja lapsenlapsiaan. Juhani mietti asiaa pitkään. Eräänä iltana ystävä heitti ilmoille ajatuksen, joka herätti hänen kiinnostuksen:
“Mitä jos perustaisit perheellesi oman pankin?”
Tässä artikkelissa käsitellään perhevarallisuuden eri hallintomallien käsittelyä viime artikkelin family office -teeman jäljiltä.
Usein family officeiden kyljessä kulkee järjestely nimeltä family bank eli perhepankki.
Perhepankit sopivat hyvin niille varakkaille henkilöille ja perheille, jotka miettivät miten heidän varallisuutensa voisi palvella kannustavasti, tasapuolisesti ja vastikkeellisesti koko perheen tai suvun tarpeita.
Vaihtoehtona sille, että varoja lahjoitetaan tai annetaan perinnöksi.
Liity sähköpostilistalle
Haluaisitko saada rahan arvoisia, varakkaille yrittäjille ja yksityishenkilöille suunnattuja vinkkejä ja neuvoja? Liity nyt listallemme ja ole askeleen verran edellä muita.
Mikä perhepankki?
Perhepankit ovat perheiden sisäisiä järjestelyjä, jotka tarjoavat perheenjäsenille lainoja kaupallisia lainoja edullisemmilla ehdoilla.
Perhepankkien lainoja myönnetään yleensä kahteen tarkoitukseen: sijoituksiin ja elämänlaadun parantamiseen (esim. opiskelu, lasten kasvatus ja yhteisön kehittäminen).
Perhepankki voi yksinkertaisimmillaan olla yhden henkilön henkilökohtainen järjestely, mutta se voidaan organisoida myös esimerkiksi yhtiön, säätiön tai trustin yhteyteen.
Perhepankkien yleisiä tunnusmerkkejä ovat:
Erillinen hallitus tai advisory board, jossa on myös ulkopuolisia asiantuntijoita
Selkeät, kirjalliset säännöt lainojen kriteereille ja takaisinmaksulle
Kirjatut velvoitteet kaikille osapuolille (lainanantajat ja lainaajat)

Miksi perheet perustavat omia pankkeja?
Perhepankkien tavoitteena on säilyttää ja kasvattaa perheen yhteistä varallisuutta, kannustaa perheenjäseniä ottamaan enemmän oman talouden vastuuta sekä edistää perheenjäsenten itsenäisyyttä sekä kehittymistä. Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää selkeitä sääntöjä, läpinäkyvyyttä ja sitoutumista yhteisiin tavoitteisiin.
Tutkimusten mukaan perhepankit voivat:
Vähentää perheiden rahariitoja
Edistää perheiden yrittäjä- ja muun osaamisen kehittymistä
Hitsata perheitä yhteen luomalla yhteisiä taloudellisia päämääriä, ja
Tarjota turvaa odottamattomiin tilanteisiin (esim. yrityksen perustamiseen, asunnon hankintaan tai työttömäksi jäämiseen).
Perhepankkien tunnuspiirteisiin voidaan lukea myös seuraavat asiat:
Joustavuus ja hallinta
Perheet voivat päättää itse lainojen koroista, takauksista ja maksuajoista. Esimerkiksi yritys-, asunto- ja opintolainojen korot voivat olla matalammat kuin kaupallisissa pankeissa.
Talouskasvatus
Perheenjäsenet oppivat laatimaan liiketoimintasuunnitelmia ja neuvottelemaan lainaehtoja – taitoja, joita ei opita koulussa.
Verotehokkuus
Oikein rakennettuna perhepankki voi vähentää perintö- ja lahjaveroja sekä helpottaa varallisuuden siirtoja sukupolvelta toiselle.

Kovia ja pehmeitä pankkeja
Perhepankit toimivat yleensä jommalla kummalla seuraavista tavoista (yhdistelmät myös mahdollisia):
Kovat pankit
Tavoitteena tuotto perheenjäsenten luomista mahdollisuuksista (esim. yritykset)
Lainaajien täytyy lainan hakemiseksi tehdä liiketoimintasuunnitelma, keskustella eri rahoitusmalleista ja -ehdoista perhepankin hallituksen kanssa, raportoida säännöllisesti yrityksen kehityksestä sekä maksaa laina takaisin korkoineen.
Lainaprosessin aikana lainaajalle voidaan tarjota aloitettuun yritystoimintaan liittyvää koulutusta ja muuta tukea, mikä lisää onnistumisen todennäköisyyttä
Perhepankki voi toimia myös rahoituksen välittäjänä tilanteessa, jossa vanhemmat sukupolvet haluavat sijoittaa varoja suoraan nuorempien perheenjäsenten yrityksiin
Pehmeät pankit
Tavoitteena perheenjäsenten itsenäisyys, kasvu ja kehittyminen
Lainaajien täytyy perustella lainahakemuksissa, miten laina auttaa heitä itsenäistymään ja kehittymään sekä siten lisäämään perheen ei-taloudellista pääomaa
Lainan takaisinmaksu kuittaantuu lainapääoman takaisinmaksun sijaan inhimillisellä kehittymisellä ja perheen ei-taloudellisen pääoman kasvulla
Sivuvaikutuksenaan pehmeät lainat ovat loistavia samalla ehkäisemään “lahjariippuvuutta”. Eli tilannetta, missä perheenjäsenet voivat tulla riippuvaisiksi vastikkeettomista rahalahjoista

Riskit ja haasteet
Niin kuin kaikissa järjestelyissä, myös perhepankeissa on riskejä ja haasteita. Yleensä ne ovat seuraavia:
Perheriidat
Epäselvät sopimukset johtavat helposti kärhämiin.
Ratkaisuna on sopia perhepankin yhteiset tavoitteet ja pelisäännöt, dokumentoida kaikki ja käyttää juristeja avoimiin kysymyksiin vastausten saamiseksi.
Hyvä idea on myös jakaa yhteenveto lainapäätöksistä perheen sisäisesti (luottamukselliset tiedot piilottaen), jotta voitte innostaa esimerkeillä myös muita perheenjäseniä.
Ammattitaidon puute
Ilman asiantuntijoita huonojen sijoitusten ja lainojen riski kasvaa.
Lainahakemusten käsittelyyn, lainatapaamisiin ja perhepankin yleiseen hallintoon kannattaa laatia selkeät, kirjalliset menettelytavat.
Osaavien ammattilaisten avun hankkiminen on elintärkeää.
Sääntely- ja veroseuraamukset
Virheellinen perhepankin rakenne tai liian laaja ei-yksityinen toiminta voi johtaa ikäviin sääntely- ja veroseuraamuksiin.
Pidä siis perhepankkisi yksityisenä ja varmista osaavien asiantuntijoiden avulla suunnitelmasi toimivuus etukäteen.

Kuusi askelta perhepankin perustamiseen
Perhepankin perustaminen ei tarvitse olla vaikeaa. Sen voi tehdä jo pienessä mittakaavassa.
Seuraavassa kuusi askelta perhepankin perustamiseen:
Mieti perheesi tarpeita (esim. yritys- ja opintolainat)
Sovi perheen kesken lainaehtojen päälinjat (korot, takaisinmaksuajat, takaukset)
Laadi lainaehdot ja -sopimuspohjat juristin avulla
Nimitä perhepankille hallitus tai advisory board
Aloita pienillä lainoilla testataksesi järjestelyä
Tarkista ja päivitä sääntöjä sekä ehtoja säännöllisesti

Lopuksi
Perhepankit eivät ole vain superrikkaiden työkaluja. Samoin kuin holding-yhtiöjärjestelyillä, myös perhepankeilla voi olla oma paikkansa kaikkien varallisuusluokkien perheiden varallisuuden hallinnassa.
Parhaimmillaan perhepankit ovat perheille oivallinen väline rakentaa taloudellista turvaa, opettaa kantamaan taloudellista vastuuta sekä säilyttää perheen yhtenäisyyttä.
Oletko törmännyt suomalaisiin perhepankkeihin? Tai oletko itse harkinnut perhepankin perustamista oman perheesi käyttöön? Mitä ajatuksia perheenjäsenten lainoittaminen herättää?
Liity sähköpostilistalle
Haluaisitko saada rahan arvoisia, varakkaille yrittäjille ja yksityishenkilöille suunnattuja vinkkejä ja neuvoja? Liity nyt listallemme ja ole askeleen verran edellä muita.