
Oman talouden hoitamisen tavat ja mallit muuttuvat varallisuuden karttuessa.
Omaa taloutta ja varallisuutta hoidetaan yksityistaloudessa alkuun yksittäisten henkilöiden omistuksena. Jossain vaiheessa sijoitusyhtiöt sekä muut holding- yhtiörakenteet tulevat mukaan kuvaan.
Entä sen jälkeen? Miten hallinnoida tehokkaasti isompia varallisuuksia ja tilanteita, joissa omistajana on perhe?
Tässä artikkelissa kurkistetaan verhon taakse ja tutustutaan UHNW-henkilöiden (Ultra High Net Worth, yli 30meur nettovarallisuus) sekä -perheiden oman talouden hallintatapoihin.
Ja siihen, miten monet heistä organisoivat oman taloutensa hoitamisen family officeiksi.
Liity sähköpostilistalle
Haluaisitko saada rahan arvoisia, varakkaille yrittäjille ja yksityishenkilöille suunnattuja vinkkejä ja neuvoja? Liity nyt listallemme ja ole askeleen verran edellä muita.
Mikä on family office?
Family office on yhtiö, joka palvelee varakkaita perheitä monenlaisissa sijoituksiin, juridiikkaan, rahoitukseen, verotukseen, taloushallintoon sekä muihin tarpeisiin liittyvissä asioissa.
Single-family officella (SFO) tarkoitetaan family officea, joka keskittyy palvelemaan yhtä varakasta perhettä. Multi-family officella (MFO) taas tarkoitetaan family officea, joka palvelee useampaa perhettä.
Family office voi siis olla oman perheen varojen hallintaan perustettu yhtiö. Tai sitten se voi olla kaupallista liiketoimintaa tekevä MFO, joka palvelee useampia perheitä samaan aikaan.
Esimerkkejä suomalaisista family officeista:
Single family officeja (SFO)
Ahlström Capital (Ahlströmin suku)
Hartwall Capital (Hartwallin suku)
Illusian Group (Ilkka Paananen)
Pontos Group (Kokkilan perhe)
Rettig Group (Rettigin suku)
Multi-family officeja (MFO)

Mitä family officet tekevät?
Kahta samanlaista (single) family officea tulee harvoin vastaan, koska perheiden tarpeet vaihtelevat kovasti.
Tyypillisesti family officeiden tarjoamissa palveluissa korostuvat varallisuuden– ja omaisuudenhoitopalvelut, mutta ne tarjoavat asiakkailleen usein myös neuvonta-, suunnittelu-, pankki-, laki-, strategia-, hallinnointi- sekä muita palveluita.
Kaupallisesti palveluitaan isommille asiakasmäärille tarjoavat multi-family officet ovat alkuperältään usein pankkeja, varainhoitajia tai lakitoimistoja – termi family office voi siis tarkoittaa montaa asiaa.
Seuraavassa on luettelo tyypillisistä palveluista, joita family officet tarjoavat palvelemilleen perheille.

Kuinka kalliita family officet ovat?
Family officen kustannukset riippuvat siitä, montaako asiakasperhettä family office palvelee, miten laajoja palveluita se tarjoaa ja miten paljon henkilökuntaa sillä on palkkalistoillaan. Pienimmät family officet pyörivät yhden hengen toimesta ja suurimmissa voi olla yli 300 henkeä töissä.
Yleisesti family officeiden kustannukset ovat n. 1…2% luokkaa hallinnoitavan varallisuuden määrästä ja moni kaupallisesti family office -palveluita tarjoava yritys myös veloittaa palveluistaan tämän verran.
Multi-family officeilta voit ostaa family office -palveluita paljon pienemmällä summalla ja ilman hallinnollista taakkaa kuin mitä omalle perheelle omistautunut single family office maksaisi.
Yksilöllisyydellä on hintansa.

Kenelle family officet sopivat?
Onko nettovarallisuutesi yli 30meur?
Kasvatatko varallisuuttasi tuleville sukupolville?
Haluatko kokonaisvaltaista ja yksilöllistä palvelua?
Haluatko hallita kokonaisuutta yksityisesti?
Jos vastasit kaikkiin kohtiin kyllä, saattaa oman (single) family officen perustaminen olla hyvinkin kannatettava ajatus.
Jos taas joku tai useampi kohta ei täysin vastaa tilannettasi, suosittelen tutustumaan alkuun multi-family officeihin sekä niiden tarjoamiin family office -palveluihin.
Vaikka family officen voi ajatella olevan ultimaattinen statussymboli ja oman talouden huipentuma, voivat ne myös tilanteesta riippuen olla varsin kalliita ja työläitä ylläpitää/ostaa sekä suorastaan tarpeettomia.
Family officen perustaminen tuleekin olla tarkkaan kytketty perheesi taloudellisiin sekä perintöön liittyviin tavoitteisiin.

Lopuksi
Niin kuin muillakin työkaluilla, myös family officeilla on paikkansa.
Erityisesti jos nettovarallisuutesi on yli kymmeniä miljoonia euroja ja mietit varallisuuttasi koko perheesi kannalta, suosittelen vahvasti harkitsemaan joko family office -palveluiden käyttöä tai oman family officen perustamista.️
Tällaisen laajemman oman tai ulkoistetun tiimin mukaan tuominen omaa talouttasi hallinnoimaan voi olla paras ratkaisu minkä voit tehdä siinä tilanteessa.
Oletko aiemmin tutustunut family officeihin tai family office -palveluihin? Millaisia kokemuksia sinulla on niistä? Mitä suosittelet tai et suosittele?
PS. Finium tarjoaa myös yksityistalouteen liittyviä family office -palveluita MFO-periaatteella. Jos kiinnostuksesi heräsi, ole rohkeasti yhteydessä niin kerromme lisää!
Liity sähköpostilistalle
Haluaisitko saada rahan arvoisia, varakkaille yrittäjille ja yksityishenkilöille suunnattuja vinkkejä ja neuvoja? Liity nyt listallemme ja ole askeleen verran edellä muita.