
Tuntuvatko uutena vuotena tehdyt lupaukset jo nyt liian raskailta? Tässä uusi vaihtoehto!
Teitkö uutena vuotena lupauksia tulevalle vuodelle?
Itse jatkoin uuden vuoden lupauksien tekemistä melko pitkään. Alkuun lyhyinä yhden-kahden kohdan, ja lopuksi pidempinä listoina. Silloin tällöin mikromanageerasin huolellisesti vuositavoitteet joka oman elämän eri osa-alueelle terveydestä talouteen.
Osa tavoitteista toteutui, osa peruuntui ja osa vain unohtui vuoden mittaan.
Lopulta se alkoi tuntumaan raskaalta – töissä oli jo tarpeeksi seurattavia asioita.
Sitten törmäsin yhdysvaltalaisen kirjailijan ja podcast-juontaja Tim Ferrissin artikkeliin siitä, mikä voisi olla vaihtoehto uudenvuoden lupauksille ja otin sen kokeiluun.
Mielestäni se on ollut huomattavasti kevyempi, simppelimpi ja konkreettisempi toteuttaa sekä kaiken kaikkiaan paljon mukavampi tapa miettiä tulevaa vuotta.
Oletko sinä koskaan miettinyt, mikä voisi olla vaihtoehto uudenvuoden lupauksille ja miten se voisi liittyä omaan talouteesi?
Luehan eteenpäin niin kerron lisää.
Liity sähköpostilistalle
Haluaisitko saada rahan arvoisia, varakkaille yrittäjille ja yksityishenkilöille suunnattuja vinkkejä ja neuvoja? Liity nyt listallemme ja ole askeleen verran edellä muita.
PYR
Ferriss on nimennyt mallinsa PYR:ksi (Past Year Review eli kuluneen vuoden katsaus) ja jo nimi kertoo, että malli perustuu edellisestä vuodesta oppimiseen .
PYR vie vain n.30–60min aikaa ja näyttää lyhyesti tältä:
Ota paperi ja kynä (puhelin tai tietokonekin käy) esiin. Tee kaksi saraketta otsikoilla MUKAVAA ja IKÄVÄÄ
Käy läpi edellisen vuoden kalenterisi viikko viikolta
Joka viikon kohdalla kirjaa em. sarakkeisiin ihmisten tapaamiset, tekemiset ja muut kalenterissasi olleet asiat sen mukaan miltä ne tuntuivat sillä hetkellä.
Kun olet käynyt koko vuoden kalenterisi läpi, käy tekemäsi lista uudelleen läpi ja mieti, mitkä listaamistasi asioista kuuluivat mukavimpaan ja ikävimpään 20%:iin.
Vastaustesi perusteella aikatauluta lisää näitä mukavimpia juttuja tulevan vuoden kalenteriisi. Mielellään heti! Varaa lippuja, matkoja, tilaa tavaroita ja aikatauluta kalenteriisi aikaa itsellesi, kumppanillesi, perheellesi ja ystävillesi. Koska jos se ei ole kalenterissa, ei se myöskään toteudu.
Ikävimmistä 20% asioista tee itsellesi oma ÄLÄ-TEE-TÄTÄ -lista, joka kannattaa laittaa näkyviin johonkin, josta näet sen joka aamu vuoden ensimmäisten viikkojen ajan. Nämä ovat ihmisiä ja asioita, jotka saavat olosi tuntumaan kurjalta ja joita et halua laittaa kalenteriisi. Vaikka tuntuisi, että olisi pakko, jäisit jostain paitsi tai hyötyisit siitä jotain.
Siinä se!
Tärkeää Ferrissin mallissa on, ettet vain poista huonoja juttuja ja jätä niiden tilalle tyhjää (joka vain täyttyy helposti muilla ei-mukavilla asioilla).
Lisää siis kalenteriisi mahdollisimman pian mukavat asiat, jotta ne eivät hautaudu muiden asioiden alle.

Oma talous ja PYR
No, miten edellinen liittyy oman talouden asioihin?
Siten, että aika on rahaa. Ja toisin päin, raha on aikaa.
Kumpaakaan ei tulisi käyttää ikäviin vaan mukaviin asioihin.
Tee nyt siis edellinen PYR-harjoitus myös omalle taloudellesi:
Ota esiin edellinen MUKAVAA / IKÄVÄÄ -listaus
Käy läpi viime vuoden tiliotteesi ja luottokorttitapahtumasi joka kuukaudelta
Joka kuukauden kohdalla kirjaa sarakkeisiin rahojesi käyttökohteita sen mukaan mitä tunteita ne herättivät sillä hetkellä. (Ja ei, jos ruokaostosten tai sähkölaskun maksaminen ei herättänyt tunteita ei niitä tarvitse kirjata!)
Kun olet käynyt tapahtumasi läpi, käy vielä tekemäsi lista uudelleen läpi ja mieti, mitkä listaamistasi asioista kuuluivat mukavimpaan ja ikävimpään20%:iin.
Vastaustesi perusteella lisää nyt näitä mukavimpia juttuja tulevan vuoden kalenteriisi ja budjettiisi (jos ne eivät vielä olleet siellä)
Ikävimmistä 20% rahatapahtumista lisää niille omat rivit aiemmalle ÄLÄ-TEE-TÄTÄ -listalle. Nämä voivat olla esim. katumiasi ostoksia, vähäistä vastinetta antavia tai muutoin mielestäsi hukkaan mennyttä rahaa.

Lopuksi
Elämä on liian lyhyt siihen, että käyttäisit aikaa ikäviin asioihin.
Elämä on myös liian lyhyt siihen, että käyttäisit aikaa tekemällä ensin työtä rahan eteen ja että käyttäisit ansaitsemasi rahan sen jälkeen ikäviin asioihin.
Tässä uutiskirjeessä kuvattu PYR-malli on oman kokemukseni mukaan hyvä tapa huomata ja parantaa omaa ajan- ja rahankäyttöä.
Ja siksi se sopii erinomaisesti esimerkiksi uudenvuoden lupausten korvaajaksi.
Liity sähköpostilistalle
Haluaisitko saada rahan arvoisia, varakkaille yrittäjille ja yksityishenkilöille suunnattuja vinkkejä ja neuvoja? Liity nyt listallemme ja ole askeleen verran edellä muita.